odlet z HRG ssinka 23.05.2009 22:47
Nevíte náhodou někdo, po jaké maximální době pobytu se dá domů letět charterem z HRG? Někde jsem četla měsíc, někde 3 měsíce... neví někdo jaká je aktuální situace?
|
|
Nevíte náhodou někdo, po jaké maximální době pobytu se dá domů letět charterem z HRG? Někde jsem četla měsíc, někde 3 měsíce... neví někdo jaká je aktuální situace?
Ina.inka, preji pevne a hlavne vylepsujici se zdravi, to predevsim! A mas pravdu, EU neuznava zadny eg. diplom, ci certifikat nebo vyucni list, byt je clovek opravdu odbornik v danem oboru. To se snad casem zmeni, existuji jiz mez. univerzity ktere zajistuji svetove dokumenty po dokonceni studia, ale to se oceni az za par let :-? A studium na techto soukromych univerzitach je pro bezneho egyptana neumerne drahe :-?
Napr. mezinarodni zakladni skola Rajac v Hurghade stoji pro studentika{jeho rodice, 7000 L.E. rocne, a i tak musi skladat v EU srovnavaci zkousky.
Ina.inka:inuško, jsem rádá,že vás tady vidím.Je to dobré znamení,že se asi cítíte o něco lépe.Moc,moc zdarvíčka a síly už z toho českého sluníčka.Věřím tomu, že se jednou třeba setkáme v našem oblíbeném Egyptě.Zdravím
Můj manžel je z Káhiry a tam byl lékárník, má 2 vysoké školy. Ale tady jsou mu k ničemu, protože "my" neuznáváme skoro žádné VŠ, dokonce ani americké, kanadské či ruské, jak mi bylo řečno na UK. Musel by studovat tady znovu...alespoň ty předměty, které jsou tady jiné a v jiném rozsahu a to je finančně i časově náročné.
Zdravím všechny! Chtěla jsem se zeptat jestli si z vás šťastných manželek některá vzala přímo animátora, maséra, tatéra a já nevim koho ještě, nebo měli vaši manželé odlišné, poněkud odbornější povolání? Ta otázka mě napadla v tom smyslu, zda je třeba takový animátor schopen se přizpůsobit evropskému prostředí a začlenit do pracovního kolotoče nebo třeba seká latinu v Egyptě. Děkuju za odpovědi.
Polo, pozemek v luxoru za 100 tis. liber je opravdu "kup", to kupuje u muzea nebo u karnaku ? puda je v eg. take cenove rozlisena jako u nas v EU, a pokud vim ja, vylozene lux. pozemky jsou vykoupene a rozprodane (myslim samotne mesto), a pozemky mimo (dokonce mimo Al qurny, Armantu atd.) se pohybuji v parcelach za cca 30 tis. liber, stejne tak napr. v okoli Gizy.
Bohaty egyptan nema problem sehnat nevestu, ten si muze vylozene vybirat, chudy egyptan ma vyber hodne zuzeny, a pokud vyznava zaklady viry, neozeni se vubec, protoze na nevestu dle viry nebude mit - nebude chtit nevestu "druhe kvality" :-x 8-O
V 70. letech, egyptan si "vykolikoval" uzemi nehlede na stat, a po "modernizaci a demokratizaci (dejme tomu): statu zaplatil smesnou castku za to uzemi ktere zabral (na nase pomery, radove tisice liber, ne desetitisice). Ted uz to tak neni a funguje trh. I pro hotely atd. (to obzvlast).
no to jsou teda ty egyptani bohaty
Mahnud jde ted kupovat pozemek v Luxoru na stavbu domu a řikal mi že to bude stat v přepočtu 500000kč a ja jsem koukala jak blazen
Ono i tak je to dost na průměrného Egypťana, když to tak počítám, u nás by to mohlo na naše poměry odpovídat částce cca 500.000,- Kč :-? ?
Jani VW, to odpovida tem 10 tisici libram, ktere se berou v kraji meho muze jako "zvyklost", ci obecna tamni castka pro nakup
kamarád známého kupoval pro nastávající zlato v ceně asi 50.000,- Kč.Nemám ale představu, jestli je to málo nebo určitý tamní průměr :-?
katarinna, ne uplne kazda dostane zlato, zalezi na rodinach jak vse domluvi, kolik zlata napr. dokonce i pozaduji, nakolik je zenich movity (nemovitemu dceru nedaji protoze by nezajistil jeji dobre ziti ani bud. rodinu, tedy pokud nema nevesta nejaky "cejch" a potrebuji ji nutne provdat kvuli lidem). V pripade snatku smisenych, jde vetsinou ten snatek mimo rodinu a zalezi na dohode obou ucastniku
a to uplne kazda dostane to zlato(take mnozstvo)..alebo su niektore ktore dostanu iba obrucku a zasnubny prstienok?
Masreia, v pohodě. Napsala jsi to dobře...to jen já už pěkně blbnu a neumím číst z přepracování. Chtělo by to dovču
Amiro, tak jsem to nemyslela...asi jsem to spatne napsala, ale chtela jsem rict, ze koptove mahr nemaji, protoze u nich nejsou rozvody a tak neni pro tento pripad nutne zenu zajistovat mahrem. A mahr je prave urceny pro manzelku v pripade rozvodu, jak pises...
Jenko ty jsi určitě učitelka jak má být asi pro ty děti děláš vše....škoda že takových není více
Dík za přivítání, my jednak lítali po vyšetřeních s Aladinem a pak taky blázinec v práci, škola má výročí, tak se připravuje všechno možné a dávají se dohromady akademi, almanachy, noviny atd.atd. a do toho příští týden s mojí devítkou odjíždím do Itálie na ozdravák - takže další starosti.
Jenko, ahoj, také jsi tu hězky dlouho nebyla
a já zase nejsem tak často schopna se doplácat k PC a moc mi to chybí. Myslím lidičky tady.
Amiro, mahr byva rozdeleny na dve casti, vetsinou polovina na svatbe a druha po pripadnem rozvodu.
V rodine meho manzela jsem zazila par divcich party pred svatbou a tam se dotycna nekolikrat prevlikala. Ale jestli ji ty saty koupil budouci manzel, to nevim.
shabka ano, ta se dostává fyzicky...a ten mahr...není třeba rozdělený na dvě části: před a potom?
No co já vím,tak tam kde se pohybuju já se shabka dostává fyzicky, protože to dost často slouží na vybavení domácnosti a co se týče rozvodu, tak je určená částka, ale asi je to v každé rodině jiné. Jinak v Egyptě jsem zvyk s převlíkáním nezažila a ani jsem o něm neslyšela, vím že je to dost časté v Alžírsku a určitě i v jiných muslimských zemích, taky mám dojem že se to tak dělá v Indii, ale konkrétně v Egyptě nevím, možná někde na vesnici
. Já se ještě na ten mahr poptám
.
Nemyslím si, že mahr je důvod, proč by se nemohli koptové rozvádět. Ale spíš "co Bůh spojil, člověk nerozlučuj" ...stejně jako u křesťanů.
Shiri, co vím, tak nevěsta mahr fyzicky mnohdy nedostane. Je to spíš pomyslná částka, kterou by dostala až v případě, když by se rozváděli....
A ještě v některých rodinách (nevím, jak je to rozšířený), musíc chlap své snoubence nakoupit nové oblečení. Někde je pak zvyk, že se nevěsta na svatbě převlíká, aby ukázala, co ji všechno koupil.
Slysela jsem, ze u koptu je pouze shabka a mahr ne a to proto, ze se nemohou rozvadet, na coz je u muslimu mahr urceny, pro manzelku v pripade rozvodu, aby byla nasledne zajistena...
Tak tak, zlato ktere jsem ja pripojila ve fotce, stalo cca 10 tisic liber, celkem mohutne kousky, a bere se to jako takova obecna castka na okoli kde se svatba odehrala. Tady jeste dodam, ze kterykoliv ze svatebcanu (spise to delaji snoubenky - jejich rodina) zakotvi do dohody o zasnubach jakousi pokutu, pokud k snatku nedojde z viny snoubence nebo snoubenky. Tim se jisti prave pro pripad, ze si to zrovna "snoubenka rozmysli protoze nechce cekat" 8-O Propracovany system
Ta pokuta muzou byt i desetisice, nebot i zrusene zasnuby poskodi povest obou rodin :-?
Ahoj, ahoj, ahoj, všechny zdravím a večer se mezi vás juknu. Měla jsem toho teď nějak moc....
U křestaů jsou podmínky stejné,jako u muslimů a ještě jedna věc,pokud dotyčný zruší zasnoubení,může nastavající nevěsta všechno zlato ponechat,ale pokud to zrušení pochází od dívky ,tak musí veškeré zlato vratit
Katarinna: Množství zlata(shabky) a mahru(věno) záleží na tom jak jsou ti dva na tom finančně, tudíž na jejich postavení, když se jedná o čistě egyptský sňatek většinou se sejdou otcové a vyjednají "cenu", dám příklad z praxe pro představu
. Předtím než se dva zasnoubí otcové dohodnou vše kolem materiálních věcí, většina finančních závazků je na ženichovi, ženich musí mít byt, vlastní byt, taky se často vyžaduje vlastní auto, ale to záleží v jakých kruzích se pohybujete. Pak se vyjedná kdo zaplatí zásnubní hostinu, to záleží na domluvě, buď to zaplatí rodina nevěsty nebo na půl. Pak se dohodnou kolik dostane nevěsta věna a kolik shabky, pokud tě zajímá suma tak v jednom konkrétním případě se to šplhalo do tisíců eg.liber,to věno si nevěsta může nechat a použít ho na co chce, klidně ho může utratit za šminky prostě cokoliv no a shabka, buď je to zlato, hodně zlata, nebo prsten s diamanty, teď je v Egyptě modní mít dva prsteny v sadě, čím větší tím lepší
. Arabky se s tím nemažou tak jako my. Už jsem zažila i případ kdy svatba nebyla, protože ženich neměl dost peněz a nevěstě se nechtělo čekat..pro nás je to nepochopitelné, ale tam je to dost běžné.Takže jednodušše řečeno to kolik zlato stojí záleží na domluvě a sociální situaci, kluk který je z vesnice si nemůže dovolit koupit prsten s diamanty, který by ho stál roční příjem, ale podstatné je, že by toho neměl yužít a prostě se na tuhle tradici vykašlat. Nezáleží na tom kolik zlata člověk dostane, ale jde tu o princip. Co se týče křesťanů, mají to dost podobné, taky se otec nevěsty ptá na práci na byt dokonce i na plat 8-O , tak asi vyžadují i věno,u shabky si nejsem tak jistá poptám se jak to je u křesťanů
.